In Amsterdam-Noord, aan ‘t IJ en tegenover het Centraal Station, is gestart met de bouw van BOLD; een hightech woontoren van 24 verdiepingen met 158 koopappartementen en 203 studentenwoningen. Wat het project zo uniek maakt? Niek Smook, ontwikkelingsmanager bij VORM Ontwikkeling en kartrekker van de ontwikkeling en uitvoering van BOLD, legt het ons uit.
In april 2016 won VORM Ontwikkeling de prijsvraag van de gemeente Amsterdam voor het realiseren van een zo energiezuinig gebouw. “Het gebouw moest zo duurzaam mogelijk zijn. Daarmee kwamen we al snel op het idee om gebruik te maken van een systeem met warmtepompen en bodembronnen tot 300 meter diepte. Verder speelt de zon een belangrijke rol. De warmtepompen en bodembronnen gebruiken we voor warmte, koeling en warm tapwater. Warmte wordt met een warmteterugwinventilatiebox teruggewonnen uit ventilatielucht. Tevens wordt de warmte van douchwater teruggewonnen door middel van een zogenaamde douche-wtw. Zonnepanelen wekken ook de elektra op voor het verwarmen, koelen en ventileren van de appartementen en voor het verwarmen van het tapwater. De overige elektra wordt door de bewoner gebruikt voor verlichting en elektrische apparaten. Afhankelijk van het elektragebruik van de bewoner wordt alle benodigde energie in het gebouw duurzaam opgewekt.”
Hele gevel van zonnepanelen
Hoe er genoeg zonne-energie wordt gewonnen? Smook vertelt over het meest unieke element van de woontoren: “er zitten niet alleen zonnepanelen in het dak, maar de hele gevel is opgebouwd uit zonnepanelen. Niet alleen aan de zuidkant, maar ook aan de noord-, oost- en westzijde. Logischerwijs wek je via deze gevels minder elektriciteit op, maar vanwege de grote oppervlakte bereik je daar wel de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) mee, die we beloofd hebben. De horizontale en verticale banen in de gevel bestaan uit zonnepanelen, ingeklemd in aluminiumprofielen. Het is de eerste keer dat op deze schaal zonnepanelen worden toegepast in de gevel. We hebben hierbij goed gekeken naar de esthetica; de gevel bepaalt immers de hele uitstraling van een gebouw. Het was een zoektocht naar het zonnepaneel dat zowel aan de beeldkwaliteit voldeed als de mate van duurzame energie die opgewekt moest worden. Uiteindelijk is gekozen voor een matzwarte suède-uitstraling.”
VORM Ontwikkeling is samen met Physee, een startup uit Delft, een innovatieve samenwerking gestart waardoor met hun product Powerwindow ook via het glas stroom wordt opgewekt in de zuidwest- en zuidoost-zijde van het gebouw. Hiermee kunnen bewoners bijvoorbeeld hun laptops en telefoons opladen. Het overschot aan opgewekte elektra wordt teruggeleverd aan het net. “Dit is experimenteel project en bezorgt de bewoners aan deze zijde van het gebouw een leuke en unieke gadget.”
BOLD biedt bewoners nog veel meer technische snufjes. Een greep uit de mogelijkheden: het kunnen programmeren van lichtsferen, besturing van toegangsdeuren, gordijnen en zonwering via een laptop, koffiezetapparaat op afstand aanzetten en ga zo maar door. Rene van der Gaag van DigitalSTROM is hierin partner. Verder worden er collectieve ruimtes ingebracht in het pand die via de VvE te huren zijn; denk aan een fitnessruimte, cinema, hotelkamers en wijnkelders.
Kopers zijn deelgenoot
Maar hoe breng je deze moderne technieken over op potentiële kopers? “Dat was een uitdaging. Om kopers beter te laten zien wat ze daadwerkelijk kopen, hebben we een animatievideo laten maken. Daarnaast polsen we gedurende de ontwikkeling de animo onder belangstellenden. Zo hebben we in juni 2017 een voorverkoopevenement georganiseerd. Hieruit bleek dat men locatie en oriëntatie heel belangrijk vindt, maar ook het duurzaamheidssysteem en alle services die bij het gebouw worden geleverd. Ook organiseren we experience dagen waar techneuten en betrokkenen in een informele setting meer vertellen over het plan en de planning. Kopers worden echt deelgenoot van het project.”
Over de vraag waarom Smook graag over BOLD vertelt op Smart Homes & Intelligent Buildings hoeft hij niet lang na te denken. “BOLD is hét voorbeeld van een smart en intelligent gebouw. We zijn trots dat we dit realiseren en inspireren bezoekers graag met de oneindige mogelijkheden op dit gebied.”