Registreer u hier!

Cybersecurity verhogen van gebouw automatisering door toepassen van IEC 62443 norm

In toenemende mate is gebouw automatisering in de letterlijke zin meer verbonden dan ooit; GBS systemen onderling voor o.a. klimaat en verlichting, maar ook met de buitenwereld via netwerken en Internet. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Inmiddels is IT veiligheid maatschappelijk een belangrijk onderwerp geworden. Onze nationale cybersecurity strategie heeft als motto “van bewust naar bekwaam”. Cybersecurity is het streven naar het voorkomen van schade en indien er toch schade is ontstaan, het herstellen hiervan.

Maar hoe zorgen we er voor dat eventuele cyberattacks onze gebouwen, installaties en systemen niet verstoren, uit laat vallen of schade toe brengt ?

Een van de fundamenten is het verbeteren en ontwikkelen van standaards in internationaal verband. Systemen die gebruikt worden om veiligheid en privacy van ICT- producten en -diensten te bevorderen. Voor gebouw automatisering is de internationale norm IEC 62443 van toepassing.

Waar eerder systemen veelal standaard direct open en communicatie opgebouwd zijn; en daarmee lastiger goed af te schermen, dienen automatiseringsystemen nu in de basis volledig gesloten te zijn, en bewust en afgewogen opengesteld voor communicatie en interactie.

Aan de hand van oplopende securitylevels in IEC 62443 kunnen ook mission critical gebouw installaties goed beveiligd worden. Naast secure authentification, encrypted communicatie en opslag ook met bijvoorbeeld toepassing van cryptochips.

Martin van Cappellen

Partner Channel Business development manager Benelux bij Honeywell