Registreer u hier!

Designing Facilities for Health and Well-Being

De gebouwde omgeving kan een positieve invloed hebben op het herstel van mensen. Het kan angst, stress, pijn en depressie reduceren. Dit in tegenstelling tot het sickbuildingsyndroom waarin gebruikers bijvoorbeeld klagen over hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie (ogen, neus, keel). Daarmee kan de gebouwde omgeving de gezondheid en het welzijn van mensen bevorderen, maar het kan ook een negatieve invloed hebben.

In de break-out sessie Behaviour gaan wij zowel op zoek naar de eigenschappen van de gebouwde omgeving (gebouw, inrichting, techniek) die bepalend zijn bij een positieve invloed op de mens als naar het verwijderen van eigenschappen met een negatieve invloed. Zijn aanpak is steeds multidisciplinair, en altijd met een ruime blik voor cross-overs tussen verschillende aggregatieniveaus: gebied, gebouw en gebruiker.

In deze sessie zal Mark Mobach ons bewustzijn aanjagen om de gezondheid en het welzijn van gebruikers van de gebouwde omgeving te kunnen vergroten. Zoals in kantoren, het onderwijs, de zorg en de stad; en zelfs in gevangenissen. Daartoe neemt hij ons mee in de opbrengsten van vier innovatiewerkplaatsen van zijn Groninger lectoraat Facilty Management: health space design, healthy workplace, healthy cities en campus design. Steeds op het snijvlak van praktijk, onderzoek en onderwijs.

Mark Mobach

Professor Facility Management | Hanzehogeschool Groningen