Hoe een gebouw voor je kan werken

02 november 2018

“Je bouwt niet zomaar, je bouwt omdat er mensen in moeten werken en verblijven. Dat lijkt soms vergeten te worden.” Nils Bonder, directeur CONSULT van AM Real Estate Development is van mening dat kantoorpanden een upgrade verdienen wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Precies dit heeft hij gerealiseerd bij het World Trade Center Utrecht, hoogstwaarschijnlijk het eerste kantoor in Nederland met een WELL-certificering.

Luchtkwaliteit, akoestiek, daglicht en temperatuur in een gebouw zijn de vier grootste beïnvloeders als het gaat om productiviteit, concentratie en werkplezier van medewerkers. Bonder stelt dat een gebouw echter meer functies heeft. “Enerzijds moet het gebouw inderdaad een ‘safe haven’ zijn waar je elke dag fijn kunt werken en waar je de beste prestatie kunt leveren. Anderzijds is een kantoor keihard een beleggingsproduct. De eigenaar van het pand moet rendement maken met de huuropbrengsten die daaruit voortkomen. Dit zijn twee gescheiden werelden. De gemiddelde asset manager is in veel gevallen nog nooit bij het pand geweest waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Het is mijn taak dit gat te dichten. Beide groepen profiteren immers van een duurzaam en gezond kantoorpand.”

Duurzaam én gezond
De overheid verplicht eigenaren met een pand van minimaal 100 m² om in 2023 minimaal energielabel C te hebben. In 2030 dienen alle kantoren een energielabel A te hebben. “Eigenaren moeten dus aan de slag met verduurzaming en wij helpen hen dit ook direct gezond aan te pakken. Nu komt het voor dat kantoren wel duurzamer worden, maar dat daarmee het comfort en binnenklimaat juist verslechtert. Je hebt dan wel aan de doelstelling voldaan, maar de mensen die in het pand werken, krijgen bijvoorbeeld last van droge ogen of een te warme omgeving. Betrek de huurder bij dit traject. Als dit goed gebeurt en je wellicht als eigenaar iets meer investeert, is de kans groot dat de huurder langer blijft zitten en zelfs meer gaat betalen. Het eindresultaat is een kwalitatief goed gebouw waar iedereen tevreden mee is en waar letterlijk de win-winsituatie op te schrijven is.”

WTC Utrecht
Deze situatie doet zich nu voor bij het WTC Utrecht; het pand wordt als eerste in Nederland gecertificeerd conform de WELL Building Standard. Deze certificering richt zich specifiek op gebouwen die bijdragen aan het bevorderen en beschermen van de gezondheid en het welzijn van gebruikers. Bonder is samen met zijn collega’s gedurende het ontwerp- en uitvoeringstraject scherp geweest op het realiseren van alle noodzakelijke voorwaarden om het gebouw te kwalificeren voor deze WELL-certificering. “Daarnaast hebben wij het certificeringstraject begeleid. Het WTC Utrecht heeft een hele goede klimaatinstallatie in elke ruimte, er is voldoende daglichttoetreding en aanvullend is er goede verlichting geplaatst. Ook zijn schadelijke stoffen vermeden, waardoor de luchtkwaliteit hoog is.”

Er zijn volgens Bonder verschillende technieken waarmee pandeigenaren daadwerkelijk kunnen aantonen dat hun vierkante meters gezond zijn. “Denk aan kantoorautomatisering in de vorm van sensoren of wearables. Op Smart Homes & Intelligent Buildings vertel ik tijdens de sessie ‘WTC Utrecht – Hoe een gebouw voor je kan werken’ meer over hoe je als eigenaar een ultiem werkklimaat aan je (toekomstige) huurders verzekert.”

Klik hier voor meer nieuws »