Nieuws
18 augustus 2017

Nieuws: Eneco controleert zonnepanelen met DroneGrid

Energieleverancier Eneco controleert zijn zonne-installaties met behulp van drones van de Leuvense startup DroneGrid. De drones analyseren de toestand van 260.000 panelen met behulp van camera’s, sensoren en een warmtecamera. Dit moet bijdragen aan een verhoogd rendement en een langere levensduur van de panelen. Daarvoor zijn Eneco en DroneGrid een contract aangegaan met een looptijd van drie jaar.

Eneco gebruikt drones van DroneGrid om systematisch de zonnepanalen van Eneco te controleren. De toestellen voeren een vooraf uitgestippelde vlucht uit boven de installatie en analyseren de toestand met camera’s, sensoren en een warmtecamera. Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen.

‘Door al in een vroeg stadium afwijkingen vast te stellen, kunnen we problemen voorkomen. De meeste zonnesystemen zijn nu tussen de vijf en de tien jaar oud en de afwijkingen worden groter naarmate de leeftijd vordert. Door in te grijpen, verhogen we hun rendement’, aldus Iwein Goigne, general manager bij Eneco Solar.

Naast het verhoogde rendement en de langere levernsduur van de panelen, kan de energieleverancier met de inzet van drones tijd besparen. ‘De panelen werden al jaarlijks gecontroleerd’, vervolgt Goigne. ‘Inspecteurs moesten het dak op en per paneel een warmtefoto maken. Dat was erg tijdrovend en voor de veiligheid niet altijd mogelijk. Dankzij de drones van DroneGrid zijn de beelden gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken. In plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat een vlucht van één uur om alle informatie te hebben.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartnershib-jblogo.png
Mediapartners