Sensoren: de ogen en oren van facility management

31 oktober 2018

Slimme technologie maakt gebouwen niet alleen comfortabeler, flexibeler en energiezuiniger, maar creëert ook kansen voor slimmer beheer.
Voor Edwin van der Zijden, facility manager bij NEN in Delft, was de installatie van slimme, sensorgestuurde ledverlichting de aanleiding om na te denken over nog meer nuttige toepassingen van diezelfde sensoren. Zo kwam hij tot twee daadwerkelijk ingevoerde innovaties: sensor based cleaning en sensor based safety. Het slimme schoonmaakbeheer maakt gebruik van bewegingsdata om te beoordelen hoe intensief een ruimte is gebruikt en of schoonmaak nodig is. De veiligheidstoepassing geeft realtime informatie over bewegingen in het gebouw. Van der Zijden: “We hadden hier laatst een ontruiming en ik kon buiten op de parkeerplaats met mijn tablet aan de brandweer laten zien dat er geen beweging meer was in het gebouw. Dat maakte indruk!”

Dit zijn drie slimme toepassingen die nu zijn toegevoegd in het 18 jaar oude gebouw van NEN. Van der Zijden ziet in theorie nog meer mogelijkheden: “In een nieuw gebouw zou je ook je klimaatregeling aan deze sensoren willen koppelen en een zaalreserveringssysteem.” Maar ook binnen de beperkingen van het bestaande gebouw is hij heel positief over de ervaringen. Het slimme schoonmaakbeheer betekent dat alleen die ruimtes worden schoongemaakt die daadwerkelijk gebruikt zijn. Dat levert een besparing op arbeid, energie en schoonmaakmiddelen. “Je houdt dus uren over binnen je huidige schoonmaakcontract. Wij bezuinigen deze vrijkomende uren niet, maar zetten ze in om gericht te werken aan kwaliteit, door extra schoonmaak in te zetten waar het nodig is. Bijvoorbeeld verwijderen van graffiti. We dagen het schoonmaakbedrijf en zijn personeel uit om mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Dat vraagt een andere instelling en ook het vermogen om informatie uit het systeem (gegenereerd door de sensoren) te begrijpen. En de schoonmaker blijft als mens uiteindelijk nodig. Als een ruimte heel kort is gebruikt zal hij toch even moeten kijken of deze wel of niet moet worden schoongemaakt. Het werk wordt dus leuker, mensen mogen zelf nadenken!”

Vanuit zijn passie voor het vak heeft Van der Zijden zorgen als het gaat om de huidige HBO-opleidingen. “De technologie gaat het facility management ingrijpend veranderen. We hebben de juiste mensen nodig om deze ontwikkelingen te begrijpen en te benutten. Ik vind het moeilijk om scholen en docenten op het juiste spoor te krijgen.” Wat hij daar zelf aan doet? “Ik vind dat we de studenten veel meer de praktijk moeten tonen. Dus ik werk altijd mee aan interviews, rondleidingen en het begeleiden van stagiaires.”

Edwin van der Zijden deelt zijn ervaringen in een lezing op Smart Homes & Intelligent Buildings om 11.30 uur, met de titel “Smart lighting als opstap naar smart facility management”.

Klik hier voor meer nieuws »